Landstede Groep

Praktijkexamens zijn begonnen

maandag 8 april 2024

Het centrale eindexamen, dat is toch pas in mei? Voor de meeste middelbare scholieren wel, maar niet voor iedereen. Voor de vmbo basis- en kaderleerlingen beginnen de praktijkexamens vaak in april al. Voor de leerlingen van het Morgen College beginnen ze vandaag, maandag 8 april.

‘Nu zijn alleen wij er mee bezig’

Nienke Bonestroo (16) vindt het eigenlijk wel fijn dat ze nu al mag beginnen met de examens, bijna anderhalve maand eerder dan de rest. Ze zit in het vierde jaar Zorg & Welzijn op het Morgen College in Harderwijk. Haar praktijkexamens, onderdeel van het programma van toetsing en afsluiting, beginnen vandaag. Niet al die aandacht op tv en de kranten die er vol van staan. “Dat geeft alleen maar stress. Nu zijn alleen wij er mee bezig.”

Al sinds het eerste leerjaar was het voor haar duidelijk dat ze de zorg in wilde. “De ouderenzorg, of ziekenhuiszorg, dat trekt me.” Als ze slaagt, gaat ze de opleiding tot verpleegkundige doen. Veel zorgen maakt ze zich niet. “Ik sta er wel goed voor, heb ook wel wat compensatiepunten. Wiskunde gaat voor mij het moeilijkst worden, maar door die compensatie heb ik er wel vertrouwen in.”


‘Ik kijk uit naar de uitdaging’

Kyano van den Berg (15) is wel een beetje zenuwachtig. “Examen doe je niet elke dag.” Maar ook hij heeft vertrouwen in zijn kunnen. “Het kan altijd beter, maar ik denk dat ik er wel goed voor sta.”

Kyano is vierdejaars Horeca, Bakkerij & Recreatie. Zo lang als hij zich kan herinneren, wilde hij kok worden, maar hij is in het laatste jaar van gedachten veranderd. “Ik heb de laatste twee jaar in keukens gewerkt, ook tijdens mijn stage en ik ben erachter gekomen dat ik niet altijd in avonden en op feestdagen wil werken. Ik vind koken heel leuk, maar ik wil gewoon thuis de kok zijn.” Hij is al aangenomen op de Veva-opleiding en gaat de mariniersopleiding doen. Alle opgedane kennis van de laatste jaren, neemt hij mee. Ook de ouders van Kyano zijn dolblij met al die praktijklessen. “Ik kook thuis regelmatig, risotto is mijn lievelingsgerecht.”

Hij heeft het leuk gehad op school, maar kijkt uit naar een beetje uitdaging. “Je moet mij niet uit boeken laten leren, vandaar de praktijkopleiding, maar een beetje uitgedaagd worden, daar heb ik wel zin in.”

 

Bron: Harderwijkse Zaken